Wat is belangrijk bij autobanden vergelijken?

Autobanden van goede kwaliteit zijn onmisbaar voor een prettig gevoel in de auto. Goede banden leiden tot meer rijcomfort, meer veiligheid op de weg, minder slijtage en minder brandstofverbruik. Het is dus zeker niet onbelangrijk om aandacht te besteden aan de keuze voor autobanden. Of het nu gaat om zomerbanden, winterbanden of all season banden; je moet de juiste bandenmaat kiezen voor je auto (kijk daarnaast ook naar het bandenlabel). Er zijn veel merken en soorten autobanden en daarom kan het best lastig zijn de goede autoband voor jouw rijgedrag en auto te vinden. Het is daarom ook aan te raden om je goed te laten informeren over autobanden op sites zoals deze. Je kunt bovendien ook bij een garage om advies vragen. De mensen die daar werken, zijn de hele dag bezig met auto’s en hebben er misschien wel de beste kijk op.

Autobanden & veiligheid

De autobanden waar je op rijdt zijn de enige connectie tussen je auto en de weg. Zoals we allemaal wel weten kunnen er ernstige ongelukken gebeuren op de weg. Soms komt dit door menselijke fouten, maar goed materiaal kan het weggebruik ook een stuk veiliger worden. Goede autobanden dragen dus bij aan veiligheid. Er zijn drie factoren die samen de veiligheid van autobanden bepalen:

  1. De constructie van de band: het gaat er hier om hoe stevig de band is. Dit bepaalt de vering van de band.
  2. Het profiel van de autoband: dit is van grote invloed op de grip op de weg. Volgens de Nederlandse wet moet het profiel van een autoband minimaal 1,6 millimeter diep zijn.
  3. Het materiaal: dit bepaalt hoe lang de autobanden meegaan.

Dit zijn ook de drie factoren waar je op moet letten en waarover je informatie kunt inwinnen wanneer je op zoek bent naar nieuwe autobanden. Via internet kun je heel eenvoudig zomerbanden, winterbanden en all season banden met elkaar vergelijken.

Autobanden & slijtage

Je wilt natuurlijk dat je autobanden zo lang mogelijk meegaan, want autobanden zijn best prijzig en je wilt niet ieder jaar nieuwe kopen. De slijtage van autobanden zijn afhankelijk van een aantal zaken:

  • Het aantal kilometers dat je rijdt
  • Het gewicht van de auto
  • Je bandenspanning
  • Goed uitgebalanceerde banden

Het is van belang dat je de slijtage van je autobanden regelmatig controleert. Het kan namelijk zijn dat je banden niet over gelijk slijten waardoor er een disbalans kan ontstaan. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde stand van de banden. Hou het goed in de gaten, want slijtage kan funest zijn voor de veiligheid van je autobanden.