Onze milieuvriendelijke toekomst: de elektrische auto

Al honderden jaren rijden we auto. We nemen onze trouwe vierwieler mee naar ons werk, naar de sportclub, naar vrienden en gaan ermee op vakantie. De meest gekozen brandstofsoort voor een auto was altijd de benzine of dieselvariant, maar tegenwoordig is de elektrische auto in opkomst. Het gaat niet goed met het milieu en de vele CO2 die we uitstoten met ons rijdgedrag helpt niet mee. Omdat we ons steeds meer bewust worden van de invloed die onze levensstijl op het milieu heeft, stappen we steeds vaker over naar een elektrische auto. Ben je ook aan het twijfelen om een elektrische auto aan te schaffen? Hieronder vind je de voordelen en nadelen op een rijtje.

De voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Zo ben je niet alleen milieuvriendelijker, maar rijd je ook nog een stuk goedkoper. Over het algemeen is een elektrische auto opladen 50% goedkoper dan rijden met brandstof. Verder heb je ook belastingvoordelen met een elektrische auto en betaal je minder BPM en MRB. Als je zonnepanelen op je dak hebt kun je deze ook gebruiken om je auto mee op te laden. Zoals bekend is van elektrische auto’s zijn ze beter voor het milieu dan een auto die op brandstof rijdt. Ze stoten bijvoorbeeld geen stikstof, fijnstof en CO2 uit.

De nadelen van elektrisch rijden

Een nadeel van elektrische auto’s is dat ze minder geschikt zijn voor lange afstanden. Met een volle accu kun je 200 km rijden. Niet erg als je korte afstanden rijdt, maar als je op vakantie naar Spanje wilt is het niet erg praktisch. Verder duurt opladen langer dan tanken. Misschien duurt tanken vijf minuten, maar voordat de accu van je elektrische auto weer vol zit ben je al snel vier uur kwijt. Er zijn wel snelladers die ervoor zorgen dat je accu binnen een halfuur weer bijna vol zit, maar in Nederland zijn daar nog maar weinig van.

Als je de voor- en nadelen van elektrisch rijden hebt afgewogen en tot de conclusie gekomen bent dat je eens een andere auto wil die milieuvriendelijk is, dan is een elektrische auto zeker iets voor jou!