Iets anders dan Sushi

Ben je al een tijdje aan het kijken naar een nieuwe auto en heb je al verschillende opties bekeken maar je droomauto zat er niet bij? Waarom dan niet verder over de grens kijken dan alleen Duitsland of België! Het komt in Nederland niet heel vaak voor dat men een auto importeert vanuit Japan. Wat zijn een aantal voordelen om een auto uit Japan te halen:

  • Japanners gaan over het algemeen erg zuinig met hun auto om.
  • Door een gunstiger klimaat voor auto’s is er minder roestvorming.
  • Er worden minder kilometers gereden in Japan.
  • Japanners zijn eerlijke mensen dus ondanks dat je de auto niet zelf ziet zijn de verkopers redelijk betrouwbaar (bron: sw-performance.nl)
  • De auto’s worden voor de verkoop getaxeerd en krijgen een grade. Deze grades lopen van 1 tot en met 5. Grade 1 tot en met 3 zijn auto’s met meerdere technische mankementen, grade 4 staat voor auto in perfecte staat en grade 5 is een auto in nieuwstaat.

Opties overwegen

Voordat je überhaupt de optie overweegt om een auto uit Japan weg te halen, zijn er wel wat zaken die je moet overdenken. Het is niet zo gemakkelijk als dat het lijkt. Importeren vanuit Duitsland is bijvoorbeeld veel makkelijker en een stuk goedkoper. Maar daar vind je misschien niet de auto die jij zoekt. De modellen die je in Japan kunt krijgen zijn niet of nauwelijks te krijgen op de Nederlandse automarkt. Waar je het specifieke model wel zou kunnen vinden is Engeland. Een nadeel zou kunnen zijn dat de kwaliteit van de Engelse auto minder is dan die van Japanse auto’s. Als je over het budget nadenkt dan moet je weten dat je de auto niet zelf naar Nederland kunt rijden. De auto zal per schip getransporteerd moeten worden. Je kunt ervoor kiezen om zelf naar Japan af te reizen om een auto te kopen en te laten verschepen maar dan moet je de taal ook vaak machtig zijn. Uit handen geven is uiteindelijk goedkoper en makkelijker.

Eenmaal in Nederland

Zodra de auto in Nederland is betaal je de invoerrechten en BTW. Je hebt daarvoor nodig een kopie van het originele kentekenbewijs en de aankoopfactuur. Als de auto word uitgeladen krijgt het een Nederlands kenteken. En in Japan zit het stuur aan de rechterkant, dat is ook een bijkomend detail wat in Nederland aangepast moet gaan worden. De auto zal ook minder makkelijk doorverkocht kunnen worden. Maar na al het papier- en overig regelwerk heb je wel de auto van je dromen!